Header

Compozitorul lui Ghibli, Joe Hisaishi, avertizează împotriva folosirii neautorizate a melodiilor sale

Dintre toți compozitorii de muzică anime, doar câțiva și-au lăsat amprenta asupra industriei anime. Unul dintre acești compozitori este Joe Hisaishi, compozitorul pentru multe dintre melodiile prezentate în filmele Studio Ghibli, cum ar fi Spirited Away, Nausicaä, My Neighbor Totoro. Partiturile sale memorabile au modelat muzica auzită în anime-uri. Cu toate acestea, Hisaishi a dezvăluit recent pe X (fostul Twitter), la 26 aprilie, că nu dorește nicio utilizare neautorizată sau aranjament ale melodiilor sale.

În declarația lui Hisaishi, compania sa Wonder City Inc. a cerut celor care nu au primit permisiunea să înceteze să îi mai aranjeze partiturile și să îi includă numele în titlul concertelor.

Eliminarea numelui lui Hisaishi din titlul concertelor este de înțeles. Prin folosirea numelui său, se dă impresia că este/era implicat în planificarea spectacolului. Datorită dreptului unei persoane la nume, imagine și asemănare, utilizarea neautorizată a numelui lui Hisaishi în titlul unui concert ar încălca drepturile sale.

Cu toate acestea, motivele pentru care Hisaishi și-a aranjat partiturile sunt un pic mai complicate. La prima vedere, rearanjarea partiturilor lui Hisaishi fără permisiunea expresă a acestuia reprezintă o încălcare a drepturilor de autor. Cu toate acestea, în timp ce exersează o piesă pentru o interpretare, muzicienii și compozitorii fac adesea mici modificări ale partiturii pentru a se adapta nevoilor lor. Acestea pot include adăugarea sau eliminarea unui crescendo sau decrescendo, schimbarea notației dinamice sau un alt factor. Așadar, ar fi aceasta o încălcare a drepturilor de autor ale lui Hisaishi? În orice caz, rearanjamentele complete, cum ar fi un medley, ar încălca drepturile de autor ale lui Hisaishi și nu ar trebui să fie făcute fără permisiunea acestuia.

Hisaishi are tot dreptul de a-și aplica drepturile de autor asupra muzicii pe care a compus-o. Deși legile privind drepturile de autor diferă de la o națiune la alta, există probabil unele elemente comune în cadrul acestor legi.

În noiembrie anul trecut, guvernul japonez l-a decorat pe Hisaishi cu Ordinul Soarelui Răsare, raze de aur cu rozetă, pentru contribuțiile sale semnificative aduse țării.

S-ar putea să îți placă ...