Header

Cum este folosită muzica în filme pentru a-ți păcăli memoria

Aproximativ 25% din oamenii de pe planetă reușesc să se uite zilnic la un film. Este o modalitate excelentă de a se relaxa alături de cei dragi și de a scăpa de rutina zilnică.

S-ar putea să vă amintiți titlul filmului, intriga de bază sau actorul cunoscut care a jucat în el. Cu toate acestea, aprofundați puțin mai mult. În ce măsură vă puteți aminti o anumită scenă dintr-un film în acest moment? Mai semnificativ, sunteți capabil să identificați sau să auziți partitura muzicală din film?

Muzica a fost folosită de mult timp în film pentru a încerca să sporească capacitatea de memorare a scenelor, personajelor și filmelor. Cercetările în domeniul psihologiei încep acum să elucideze știința care stă la baza acestui proces.

Deoarece muzica face parte din filme atât de mult, putem ajunge să avem amintiri eronate despre ea. Potrivit unui studiu, chiar dacă o scurtă scenă de film nu era însoțită de o partitură muzicală, până la două treimi dintre participanți au crezut că a fost însoțită după vizionare. Acest lucru este cunoscut de oamenii de știință sub numele de “prejudecata așteptării”.

Earworms, sau cântecele care rămân în cap, sunt o componentă comună a unei partituri muzicale de succes. Acestea sunt, de obicei, melodii care au avut un mare succes și care au fost recent în topuri.

Noile interpretări ale melodiilor clasice sunt o modalitate excelentă de a menține spectatorii implicați în timpul unei scene de film. Expunerea lor enormă de-a lungul multor decenii se reflectă în familiaritatea lor de a cânta și de a bate din picior. Prin urmare, sunt frecvent folosite ca un puternic cârlig de marketing, în special în trailerele de film, unde există o posibilitate limitată de a implica spectatorii.

De asemenea, muzica ne ajută să înțelegem personajele. Potrivit cercetărilor, poate fi util să căutăm semne de frică în expresiile faciale ale personajelor de pe ecran ascultând un clip de 15 secunde de muzică înfricoșătoare.

Totuși, cum se formează legături emoționale mai puternice? Regizorii folosesc o varietate de strategii în efortul de a crea scene memorabile și atemporale. Aceștia se concentrează frecvent pe calitățile emoționale ale combinației de sunet și imagini.

Studiile privind relația dintre muzică și memorie au arătat că aceasta este foarte puternică. Atunci când o scenă de film pozitivă sau negativă este asociată cu o muzică care reflectă o calitate emoțională similară, oamenii sunt mai capabili să își amintească mai bine acțiunile, personajele și perspectivele.

Un efect de congruență a stării de spirit este creat atunci când conținutul emoțional al muzicii și al filmului se potrivesc. Prin “fragmentarea” mentală a fragmentelor de memorie într-un ansamblu rapid, simplu și mai ușor de gestionat, se îmbunătățește memoria noastră pentru ceea ce a fost vizionat anterior.

S-ar putea să îți placă ...