Header

Muzica lui Jim Croce continuă să inspire la 50 de ani după ce viața sa a fost curmată

Joi, 20 septembrie 1973, cântărețul și compozitorul Jim Croce a murit când avionul pe care îl închiriase s-a prăbușit la scurt timp după decolare în Natchitoches, Louisiana. Acesta a murit când avea 30 de ani.

Croce era un muzician de top care susținuse peste 300 de concerte în anul precedent. El se afla în Natchitoches pentru a cânta în acea seară la Northwestern State University, recuperând un concert anulat în primăvara precedentă din cauza unei dureri de gât. Croce a cântat în fața unui public entuziast, deși mic.

În accident au murit și partenerul de scenă al lui Croce, Maury Muehleisen, comediantul George Stevens, managerul Kenneth Cortese și managerul de turneu Dennis Rast.

Accidentele aviatice au curmat viețile altor artiști de muzică populară înainte și după Croce: Glenn Miller, Buddy Holly, Ritchie Valens, The Big Bopper, Patsy Cline, Cowboy Copas, Hawkshaw Hawkins, Jim Reeves, Otis Redding, The Bar-Kays, membri ai Lynyrd Skynyrd, Randy Rhoads, Ricky Nelson, Stevie Ray Vaughan, John Denver și Aaliyah. Croce, la fel ca toți acești muzicieni, a părăsit lumea brusc și mult prea devreme, însă muzica sa a dăinuit, iar fanii au ajuns să îl considere că a atins un anumit grad de nemurire.

Croce a fost un italo-american din Philadelphia și un participant la renașterea muzicii folk din anii 1960. În 1966, a înregistrat albumul solo “Facets”, care a dezvăluit puținilor oameni care l-au ascultat că Croce era un povestitor convingător care putea personaliza cântece compuse de alții. În 1969, Jim și Ingrid Croce, care făceau turnee ca duo, au înregistrat un album împreună pentru Capitol Records. Acel album, intitulat simplu “Croce”, i-a pus în valoare pe ambii Croce ca autori de cântece evocatoare.

Albumul “Life and Times”, lansat în iulie 1973, a susținut traiectoria lui Croce, oferind cântece originale care fie explorau dragostea, fie celebrau personaje carismatice. Albumul a inclus hitul său de succes “Bad, Bad Leroy Brown”, care a ajuns pe locul 1 în topul Billboard al single-urilor și i-a adus lui Croce două nominalizări la premiile Grammy.

Ingrid Croce și-a creat propriul omagiu pentru fostul ei partener, deschizând în San Diego un restaurant numit Croce’s Restaurant and Jazz Club, situat la colțul dintre 5th Avenue și F Street – locul în care, în 1973, cu o săptămână înainte de accidentul aviatic fatal, Jim și Ingrid vorbiseră despre înființarea unui local de spectacole muzicale. Timp de 30 de ani, înainte de a se închide în urma unui litigiu privind contractul de închiriere, popularul restaurant a fost un loc în care fanii puteau să-l celebreze pe Jim Croce și muzica sa.

S-ar putea să îți placă ...