Header

Muzica restaurată compusă de prizonierii de la Auschwitz a fost cântată în public

Dirijorul și compozitorul britanic Leo Geyer a călătorit la Auschwitz în 2015 cu scopul de a aduna informații pentru o compoziție pe care tocmai primise comanda de a o scrie în memoria istoricului și specialistului în Holocaust Martin Gilbert.

Leo Geyer a declarat pentru María Luisa Paúl de la Washington Post că:

“Am avut o conversație cu unul dintre arhiviști, iar el a spus, într-un mod oarecum neașteptat, că există câteva manuscrise în arhivă. Aproape că am căzut atunci când a menționat acest lucru, pentru că nu-mi venea să cred că poate exista așa ceva și că fusese trecut cu vederea în tot acest timp.”

El s-a întors în Polonia o lună mai târziu pentru a vedea ce conțineau arhivele, scrie Lianne Kolirin de la CNN. În lagărul de concentrare, el a descoperit rămășițele a 210 partituri muzicale care fuseseră aranjate și interpretate de orchestre. Piesele, care se aflau deja în diferite stadii de finalizare, fuseseră în mare parte distruse, iar unele erau arse pe margini.

Geyer și-a propus să “recompună” piesele într-o lucrare care să onoreze victimele Holocaustului și să se asigure că atrocitățile pe care le-au îndurat nu vor fi uitate niciodată în anii care au trecut. Până în prezent, proiectul a implicat numeroase călătorii la Auschwitz, ore de cercetare și interviuri cu supraviețuitori. Unul dintre acești supraviețuitori este Anita Lasker-Wallfisch, care a lucrat ca violoncelistă într-o orchestră din lagăr și care atribuie supraviețuirea sa acestui rol. Geyer a declarat pentru Jewish Chronicle că, pentru a determina cine a cântat când și cu ce instrumente, a petrecut ani de zile comparând mărturiile supraviețuitorilor.

Potrivit lui Geyer, la Auschwitz existau până la șase orchestre aprobate de SS. De obicei, acestea se dovedeau a fi o combinație ciudată, din care lipseau instrumente precum oboiul și fagotul, dar care includeau instrumente precum acordeonul sau saxofonul, care nu se aud de obicei în orchestrele tradiționale. În multe dintre cântece erau interpretate marșuri germane.

Dar și deținuții au protestat în moduri mai discrete, încorporând muzica compozitorului american John Philip Sousa și imnul național polonez, potrivit Post. Ocazional, aceștia cântau pe ascuns pentru alte persoane.

S-ar putea să îți placă ...