Utilizarea muzicii ca dispozitiv mnemonic – un instrument care ajută la reamintirea cuvintelor și a informațiilor – are o istorie îndelungată. Înainte de apariția limbajului scris, poveștile și informațiile erau comunicate pe cale orală prin intermediul muzicii. Chiar și în prezent, există încă o mulțime de astfel de cazuri în modul în care îi învățăm pe copii alfabetul.
Cuvintele și muzica par să devină inextricabil legate în memorie din mai multe motive. În primul rând, elementele muzicii acționează frecvent ca un “eșafodaj” fiabil pentru a ajuta la memorarea versurilor aferente. De exemplu, bătaia și ritmul muzicii pot fi folosite pentru a deduce lungimea următorului cuvânt dintr-o secvență. Acest lucru indică, de exemplu, faptul că un cuvânt cu trei silabe se potrivește cu un anumit ritm din cântec, ceea ce ajută la reducerea numărului de cuvinte care ar putea fi reținute.
Melodia unui cântec poate fi, de asemenea, folosită pentru a împărți un text în secțiuni ușor de digerat. Spre deosebire de faptul că trebuie să învățăm fiecare cuvânt pe de rost, acest lucru ne permite să reținem în mod eficient bucăți mai lungi de informații. De asemenea, cântecele folosesc frecvent dispozitive literare precum aliterația și rima, care ajută și mai mult la memorare.
1. Fredonatul versurilor
Memoria explicită, cunoscută și sub numele de memorie non-conștientă, poate fi folosită pentru a recupera cântece pe care le-am cântat sau auzit în mod repetat. O modalitate de a exersa memoria procedurală este să cântați împreună cu un cântec bine cunoscut. Altfel spus, este un proces extrem de automatizat pe care îl putem efectua fără să ne gândim prea mult, la fel ca mersul pe bicicletă.
Ascultăm frecvent aceleași melodii pe tot parcursul vieții noastre, ceea ce contribuie la faptul că muzica este atât de puternic întipărită în memoria noastră. În mod fundamental, muzica este, de asemenea, emoțională. De fapt, studiile au indicat că gama de emoții pe care muzica le evocă și le transmite este un factor major în ceea ce privește motivul pentru care oamenii o ascultă.
Stimulii emoționali sunt mai ușor de reținut decât cei non-emoționali, conform unei game largi de cercetări. provocarea de a încerca să ne amintim ABC-ul sau culorile curcubeului? este, în mod natural, mai inspirată atunci când este acompaniată de un cântec antrenant, iar atunci când ne conectăm emoțional cu conținutul, ne ajută să ni-l amintim mai târziu.2. Muzica și versurile
2. Muzica și versurile
Trebuie subliniat faptul că nu toate studiile anterioare au descoperit că ascultarea muzicii îi ajută pe oameni să-și amintească versurile aferente. De exemplu, învățarea pe de rost a melodiei și a versurilor aferente este mai dificilă la prima audiție a unui cântec nou decât învățarea doar a versurilor. Având în vedere varietatea de sarcini implicate, acest proces.
Dar, după ce depășim acest prim obstacol și ascultăm un cântec de mai multe ori, apar efecte pozitive suplimentare. Versurile care însoțesc o melodie sunt, de obicei, mai ușor de reținut odată ce ne-am familiarizat cu acestea, spre deosebire de încercarea de a memora versurile fără muzică.
În plus, persoanele cu o varietate de tulburări neurodegenerative beneficiază de asistență din partea cercetării în acest domeniu. De exemplu, persoanele cu scleroză multiplă și cu boala Alzheimer par să beneficieze de muzică atunci când vine vorba de memorarea informațiilor vorbite.
- Cum este folosită muzica în filme pentru a-ți păcăli memoria
- Muzica restaurată compusă de prizonierii de la Auschwitz a fost cântată în public