Header

Spotify va reduce 17% din personal în ultima rundă de concedieri din domeniul tehnologiei

Gigantul de streaming muzical Spotify a anunțat că va reduce cu 17% din forța sa de muncă, într-o mișcare dramatică menită să reducă costurile. Într-un memoriu adresat personalului, CEO-ul Daniel Ek a declarat că este esențial ca firma să își “redreseze” situația financiară după ce a angajat prea mulți oameni în 2020 și 2021, când capitalul era mai scăzut.

Ek a scris într-un comunicat că:

“Spotify de mâine trebuie să se definească prin faptul că suntem neîncetat de ingenioși în modul în care operăm, inovăm și abordăm problemele, acest tip de ingeniozitate transcende definiția de bază, este vorba despre pregătirea pentru următoarea noastră fază, în care a fi flexibil nu este doar o opțiune, ci o necesitate.”

Această ultimă rundă de reduceri, a treia din acest an, echivalează cu aproximativ 1.500 de locuri de muncă, potrivit unei surse CNBC, care a declarat că firma suedeză are în prezent aproximativ 9.000 de angajați în peste 40 de birouri la nivel mondial.

În întreaga industrie tehnologică, zeci de mii de posturi au fost reduse în ultimul an, pe măsură ce o perioadă de prosperitate din era pandemiei continuă să se estompeze. Potrivit site-ului de urmărire a locurilor de muncă din domeniul tehnologiei layoffs.fyi, peste 250.000 de lucrători din domeniul tehnologiei au fost concediați de la începutul anului.

Compania a afișat un venit operațional de 34 de milioane de dolari în timpul apelului pentru câștigurile din al treilea trimestru, primul său profit trimestrial din 2021. Costurile mai mici cu personalul, determinate de două runde mai mici de reduceri de personal, a fost unul dintre factorii citați pentru reducerea costurilor.

În același timp, Spotify a majorat prețurile planurilor sale de abonament și și-a stabilit obiectivul ambițios de a ajunge la un miliard de utilizatori până în 2023. În prezent, are peste 570 de milioane dintre aceștia – mai puțin decât dublul numărului de ascultători pe care platforma l-a atras în 2020.

Compania a împărtășit, de asemenea, viziunea sa de a merge dincolo de muzică și de a se extinde în domeniul cărților audio și al podcasting-ului, un spațiu care resimte o presiune financiară și o concurență acerbă atât pentru ascultători, cât și pentru agențiile de publicitate.

Din 2019, Spotify a cheltuit aproape un miliard de dolari cumpărând studiouri de podcasting, semnând contracte exclusive cu gazde celebre și, cel mai recent, investind în inteligența artificială generativă pentru crearea de reclame. Dar toate aceste investiții au fost însoțite de mari dureri de cap și nu au reușit totuși să obțină profit. Concedierile efectuate de companie în luna iunie s-au concentrat în special pe reducerea diviziei de podcasturi.

Angajaților care pleacă li se vor oferi aproximativ cinci luni de indemnizație de concediu, plus asigurare medicală, concediu de odihnă, sprijin pentru imigranți și asistență pentru căutarea unei cariere timp de două luni, potrivit declarației lui Ek.

S-ar putea să îți placă ...